Niste prijavljeni. Prijava / Registracija »

O avtorjih

Andrej Seliškar

Andrej Seliškar, magister biologije, se je v Biološkem inštitutu ZRC SAZU do upokojitve ukvarjal s preučevanjem vegetacije, predvsem traviščne, močvirne in vodne, sodeloval pri kartiranju vegetacije in habitatnih tipov, pri florističnih raziskavah, pri zasnovi in izdelavi aplikacije in podatkovne zbirke FloVegSi, pri nalogah za namene varstva narave in v raznih evropskih projektih. Prevedel je več strokovnih knjig. Z dr. Tonetom Wraberjem je soavtor knjige Travniške rastline na Slovenskem, sodeloval je pri pripravi Botaničnega terminološkega slovarja.

Rezultate raziskav še vedno objavlja samostojno ali v soavtorstvu v domačih in tujih znanstvenih in strokovnih revijah. Bibliografija obsega več kot 300 bibliografskih enot, izvirnih člankov, knjig, monografij, povzetkov predavanj na konferencah, poročil, elaboratov idr.  

 

Branko Vreš

Darinka Gilčvert Berdnik

Darinka Gilčvert Berdnik je profesorica biologije, naravoslovka, botanik in popotnica.

Leta 2000 se je prvič odpravila na strokovno potovanje z biologi. Odpotovala je na otok Bali v Indonezijo, kjer se je srečala z eksotičnimi rastlinami, živalmi ... Kasneje je obiskala še druge destinacije, kot so Šrilanka, Avstralija, Peru, Mongolija, Sibirija … Svoja potovanja je dokumentirala in ob vrnitvi svojim učencem ter prijateljem pripravljala zanimiva potopisna predavanja. Vsa leta je bila dejavna tudi kot botanik, saj je leta 2002 s projektno skupino in krajani Žič poskrbela za zaščito slovenskega endemita žičkega grobeljnika. S strokovno skupino sodelavcev in gozdarjev je bila vodja projekta Zmajčkova gozdna učna pot, ki je ena najlepših v Sloveniji. Po teh dveh velikih projektih je začela aktivno sodelovati z Zavodom za šolstvo in predmetno razvojno skupino za biologijo, kjer deluje še danes. Vsa leta se je dodatno izobraževala po Sloveniji in Evropi, tudi sama je pripravila nekaj seminarjev za profesorje. Svoje učence je vpeljevala v svet biologije z zanimivimi naravoslovnimi izbirnimi vsebinami, potopisnimi predavanji in potovanji, ki jih je organizirala v sklopu šole.

Jasna Šebjanič Pupis

Avtorica Jasna Šebjanič Pupis se je rodila v Beogradu in se že v zgodnjem otroštvu z družino preselila v Mursko Soboto. Študirala je psihologijo, vseskozi pa se je ljubiteljsko ukvarjala tudi s pisanjem kratkih zgodb in poezije. Kar sedemnajst let je delala kot psihologinja v Vzgojnem zavodu Planina, nato pa je z delom nadaljevala v Postojni na Osnovni šoli Miroslava Vilharja kot pomočnica ravnatelja in svetovalna delavka.

Leta 2014 je izšel njen prvenec, zgodbe otrok, ki so šolska leta preživeli v Zavodu, Katarinin hrib. Knjižničarji so knjigo uvrstili na seznam Dobre knjige, primorske knjižnice pa so jo uvrstile na seznam knjig v projektu Primorci beremo.

Uroš Hrovat

Uroš je rojen Ljubljančan in še danes ustvarja tam. Kot malček je likovni navdih srkal iz slikanic, risank in predvsem stripov. Umetniško izobraževanje je nadaljeval na Šoli za oblikovanje in fotografijo ter Pedagoški akademiji z namenom postati učitelj likovnega pouka.

Pozamo ga kot zelo produktivnega avtorja z največjo izposojo v slovenskih knjižnicah. Knjige z njegovimi ilustracijami so osemkrat prejele naslov “Moja najljubša knjiga” in pet nominacij za nagrado “Desetnica”. Odlikuje ga izrazita konturna, karikirana risba, močno izstopajoči liki, polni veselja do življenja. Rad ilustrira nenavadne zgodbe, bolj tiste za fante. Rožice in metuljčki mu ne ležijo, razen če je med njimi skrito kakšno čudno bitje ali smešna pošast.

Od leta 2015 se preizkuša tudi kot pisatelj – je avtor zbirk GRAD PREPIH in ZUK NEVERJETNI IZUMITELJ. Tako sta zgodba in ilustracija združeni v svež paket pod eno streho.

Vid Gregorač

Vid Gregorač, univ. dipl. inž. geol., se je rodil leta 1949 v Beogradu, leta 1964 se je družina preselila v Ljubljano, kjer je leta 1967 maturiral na I. gimnaziji Bežigrad. Leta 1971 je tri mesece potoval po vzhodni Siciliji in Liparskem otočju, kjer je preučeval vulkane  Diplomiral je na  Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo VTO Montanistika - Odsek za geologijo leta 1976 z odličnim uspehom. Za diplomsko delo "Geološke in hidrogeološke razmere na območju jame Hrastnik" je leta 1977 prejel Prešernovo priznanje za študente. Po diplomi je delal na različnih projektih, ki so vključevali sodelovanje pri geoloških raziskavah v jami premogovnika Hrastnik. V naziv asistent na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, VTOZD Montanistika, je bil izvoljen v obdobju od 1978–1985. Na Biotehniški fakulteti je sodeloval pri projektu "Sladkorna pesa" in izdelal geološko karto okolice Ormoža s pripadajočim poročilom. Druge karte so se nanašale na kategorizacijo zemljišč občine Nova Gorica. Poučeval je mineralogijo na Metalurški srednji šoli v Ljubljani (1980/1981), strokovne geološke predmete na Srednji naravoslovni šoli v Ljubljani (Gimnazija Bežigrad) (1982–1993), fiziko na Srednji šoli tiska in papirja v Ljubljani (1995/1996). Na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani je poučeval predmeta "Nizke zgradbe" in "Praktični pouk" (1996–2013). Je pooblaščeni inženir geotehnološke in rudarske stroke. Objavljal je članke v revijah: Življenje in tehnika, Pionir, Gea, Proteus, Tribuna in Delo. Prevedel je knjige: Kamnine, Zemlja, Fosili in Vulkani. Ob 40-letnici revije Pionir, jeseni leta 1983, je od Založbe Mladinska knjiga in uredništva revije Pionir prejel Priznanje za ustvarjalno sodelovanje pri reviji in zavzetost za vzgojo in izobraževanje mladega rodu. Napisal je knjigo Mali leksikon geologije ter učbenik Mehanika tal, zemeljska dela in temeljenje, v katerih je prispeval številne avtorske fotografije in risbe.

Rachel Mulligan

Rachel Mulligan je diplomirala iz biologije in kemije. Že v študijskih letih se je začela zanimati za fermentacijo, povsem pa jo je navdušenje prevzelo, ko je nekaj časa živela v Južni Koreji. Tam je najprej odkrila kimči, ki jo je spodbudil k nadaljnjemu eksperimentiranju, najprej s preprostimi fermenti, kot je kislo zelje, pa vse do veliko bolj zapletene priprave kombuče.

Eksperimenti pa se niso končali le pri znanih receptih, kmalu je začela odkrivati tudi nove kombinacije. In ko se je pojavila možnost, da bi leta svojega učenja in preizkušanja najrazličnejših fermentov strnila v knjigo, je priložnost zagrabila z obema rokama.
 
Danes živi z možem in sinom na Škotskem, vsak prosti trenutek pa posveti odkrivanju novih fermentov, izpopolnjevanju starih in navduševanju ljudi nad tem načinom obdelave živil.
Powered by Shopamine. Nastavitve piškotkov Moji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto E-trgovina Pipinova knjiga

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.